Giresun’un 200 yıllık tescilli Görele dondurması hayır için dağıtılıyor
Yeni eklenen Giresun’un 200 yıllık tescilli Görele dondurması hayır için dağıtılıyor son dakika haberini aşağıda okuyabilirsin.
Giresunluların “köy dondurması” olarak tabir ettiği “Görele dondurması”, Türk Patent ve Marka Kurumunca 2019 yılında coğrafik işaret olarak tescillendi.
Temmuz ayından itibaren talebin arttığı dondurma; süt, şeker, salep ve meyan kökü kullanılarak hazırlanıyor.
Yörenin ortanın lezzetlerinden Görele dondurması, yakınları ismine hayır yapmak isteyen şahıslarca fiyatı ödenerek plastik kaselerde vatandaşlara dağıtılıyor.
200 yıldır köy dondurması kültürünün yaşatılıyor
Görele Belediye Lideri Tolga Erener, yaklaşık 200 yıldır ilçede köy dondurması kültürünün yaşatıldığını söyledi.
“Şeker oranı o kadar düşük ki şeker hastaları da tüketebiliyor”
Görele Belediye Lideri Erener, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı dayanağıyla uyguladıkları Dondurma Park Projesi’ni tamamladıklarını söz ederek, kelamlarını şöyle sürdürdü:
“Burada tecrübe atölyemiz var, dondurmanın hangi safhalardan geçerek lezzete sunulduğunu anlatacağız, birebir vakitte otantik köy kulübelerine dondurmacılarımızı taşıyacağız. Halkımızın ve bilhassa turistlerimizin beğenisine sunacağız.
Görele’den geçen herkesin dondurmamızı tatmasını istiyorum. Şeker oranı o kadar düşük ki şeker hastaları da tüketebiliyor. Karadeniz cinsine çıkan turistler de kesinlikle gelip Görele dondurmasını tatsınlar.”
“‘Sebil kültürü’ devam ediyor”
Tolga Erener, Görele dondurmasında “sebil kültürü”nün de devam ettiğini belirterek, “Bir kişi annesinin ya da babasının hayrına dondurmacıya belirli bir para verir ve dondurmacı da davet yapar, ‘sebil’ der, beşerler fiyatsız olarak o dondurmayı tüketirler.” diye konuştu.
“Yaz aylarında iş yoğunluğunun artıyor”
Görele’de babasından öğrendiği dondurmacılık mesleğini 50 yıldır sürdüren Faik Abdal (60), yaz aylarında iş yoğunluğunun arttığını söyledi.
AA’nın haberine nazaran; ilçede “sebil dondurma kültürü”nün kıymetli bir yeri olduğunu belirten Abdal, “50-100 lira verip dondurma dağıtıyorlar. 5 lira, 10 lira veren de oldu, yolda bulduğu parayı getirip ‘Bak bunu yolda buldum, al karşılığında dondurma ver.’ diyen de oldu.” sözlerini kullandı.
Giresun’un 200 yıllık tescilli Görele dondurması hayır için dağıtılıyor haberi SDK haberde okudunuz. Bahisle alakalı fikirlerinizi aşağıda bulunan yorum kısmından öteki okuyucular ile paylaşabilirsiniz.