Babasının 45 yıl evvel adım attığı kimya kesiminde 40 ülkeye ihracat yapıyor



Yeni eklenen Babasının 45 yıl evvel adım attığı kimya dalında 40 ülkeye ihracat yapıyor son dakika haberini aşağıda okuyabilirsin.

Kimya kesiminde faaliyet gösteren ve temelleri 1977’de atılan firma, Kocaeli’de konseyi entegre tesislerinde imal ettiği eserleri 40 ülkeye satıyor.

PVC endüstrisinin değerli yapı taşlarından plastifiyan, PVC granül ve PVC stabilizatör imalatı gerçekleştiren Plastay Kimya İdare Şurası Lideri Mustafa Sinan Sungur, AA muhabirine firmanın kuruluş ve büyüme sürecini anlattı.

Sungur, Sivas’ın Hafik ilçesinde doğan babası İsmet Sungur’un küçük yaşta anne ve babasını kaybettikten sonra 2 yıl kadar çobanlık yaptığını, akabinde da İstanbul’a göç ettiğini söyledi.

Sultanhamam’da çaycılık ve odacılık yapan babasının daha sonra bir plastik firmasına emekçi olarak girdiğini belirten Sungur, ailenin, çalışkanlığıyla kendini sevdiren babasına Almanya’da 6 ay plastik ve makine eğitimi aldırdığını söz etti.

Sungur, babasının plastik kesiminde kablo, profil, hortum üzere birçok eserin imal süreçlerini öğrenerek Türkiye’ye döndüğünü lisana getirerek, “Babam 1977’de emekli olduktan sonra Mecidiyeköy’deki iki katlı konutumuzun altında birinci granül atölyesini kuruyor. Daha sonra Silahtar’a, oradan da Maltepe’ye geçiyoruz.” dedi.

Kurtköy’de 1989’da inşaatına başlanan 220 metrekarelik fabrikanın 1990’da ayda 290 ton üretim kapasitesiyle faaliyete geçtiğini söyleyen Sungur, “2006 yılında Gebze Hoşlar Organize Sanayi Bölgesi’nde 15 bin metrekare üzerindeki tesisimizin inşaatına başladık. 2008 yılında tesisimizin bir kısmını devreye aldık. Orada plastifiyan üretimimiz varken, PVC granül ve PVC stabilizator üretimini devreye aldık.” diye konuştu.

Sungur, Gebze’deki tesisin Avrupa’daki tek entegre tesis olduğunu belirterek, “PVC granül imalatı yapacağınız vakit içinde iki ana ham unsur vardır. Biri plastifiyan oburu de stabilizatördür. Bunun hepsinin birleştiği tek komplekstir burası. O yüzden burayı ‘kimya kompleksi’ olarak tanımlarız.” ifadelerini kullandı.

Şirketin ayda 3 bin ton üretim kapasitesiyle başlayan seyahatinde 2021 sonu prestijiyle 60 bin ton plastifiyan, 24 bin ton PCV granül, 12 bin ton stabilizatör üretimi olmak üzere yaklaşık 100 bin ton eser üretebilen bir kompleks haline geldiğine dikkati çeken Sungur, şöyle devam etti:

“Ürünlerimiz halk tarafından çok bilinmez lakin hayatın her noktasında kullanılan eserlerin ana ham hususudur. Bu bir yağ üretimidir. Yüzde 70’i sıvı, yüzde 44’ü katı olan iki eseri yüksek teknolojiyle yüksek ısılar altında tepkiye sokup sıvı yağ haline getiriyoruz. Bu yağ yer döşemesinde, kablo üretiminde, masa örtüsü üretiminde, tıbbi alanlarda, otomotiv izolasyonunda ana ham husus olarak kullanılır. Ayakkabı, pantolon kemeri, kablo, streç, masa örtüsü, yer muşambası, hastanelerde serum torbasından kan torbasına kadar girmediği alan yoktur.”

Sungur, 2009’da dünyada fitalatsız (plastik hususları yumuşatmak için kullanılan kimyasal) eser dalgasının başlamasıyla fitalatsız eser imalatına yöneldiklerini söyledi. Sungur, “Geçmişte ciromuzun yüzde 10’unu ihracat oluşturuyorken fitalatsız eserimiz çıktıktan sonra Avrupa’da ayak basmadığımız yer kalmadı. Son 20 yılda ülkemizin prestijinin artmasıyla birlikte kabul görmelerimiz daha da arttı. O günden bugüne üretimimizin yüzde 60’ı ihracattadır. Geri kalan kısmını yurt içine vermekle bir arada yurt içi iş ortaklarımız da ondan eser yapıp ihracat yapıyorlar.” dedi.

“Global şirket olma yolunda adımlarımızı atıyoruz”

Yaklaşık 40 ülkeye eser gönderdiklerini belirten Sungur, şunları kaydetti:

“Asıl yükümüzü Avrupa Birliği, İngiltere, ABD ve Kanada taşıyor. 20 yıl öncesinde de sanayiciydik, üretim yapıyorduk. 2002’ye gelene kadar ihracat nedir bilmezdik. Her 9 ayda bir hükümet değişimi yüzünden başımızı kaldıramazdık, dışarı bakamıyorduk. Son 20 yılda ne değişti diye baktığımızda bir vizyon, misyon problemi. Bize kim olduğumuzu hatırlatan, neler başarabileceğimizi gösteren, bu enerjiyi ve ruhu veren evvel Allah, sonra Sayın Cumhurbaşkanımız. Biz bunu yapabiliriz diye başımızı kaldırdığımızda o vakit yurtta kalmayıp her uçakta sanayicilerimiz dünyaya yayıldı. Yurt dışında bir sorun yaşadığımız vakit, telefona dokunduğumuz vakit büyükelçiliklerimizden Dışişleri Bakanlığımıza kadar anında kaç ülke karşılık verebiliyor? Kaç ülke bir sorun çıktığında insanına sahip çıkabiliyor? Biz bunu gördük son 20 sene içinde. Daha öncesinde yoktu.”

Hükümetin ihracat yapanlara yeşil pasaport verdiğine işaret eden Sungur, “Yeşil pasaportla birkaç ülke haricinde vize gereksinimi yok. Biz bu prosedürden, bu prangadan kurtulduk. Bir ülkeye gittiğimizde öteki ülkeye geçerken vize almamıza gerek kalmadı. Süratli olan balık her balığı yer. O yüzden süratli olmak zorundayız. Bu yeşil pasaport bizim hareket kabiliyetimizi ve süratimizi artırdı.” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni eserler, yeni teknolojiler geliştirerek memleketler arası rekabet güçlerini artırdıklarını vurgulayan Sungur, “Önümüzdeki 5 yıldaki gayemiz küresel şirket olma yolundadır. Bunun da adımlarını atıyoruz.” diye konuştu.

KAYNAK: AA

Babasının 45 yıl evvel adım attığı kimya dalında 40 ülkeye ihracat yapıyor haberi SDK haberde okudunuz. Bahisle alakalı fikirlerinizi aşağıda bulunan yorum kısmından öbür okuyucular ile paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.